Ovos de galiñas alimentadas a base de millo
Todo o que hai que saber sobre as proteínas do ovo

Todo o que hai que saber sobre as proteínas do ovo

Todos sabemos que é un dos alimentos máis ricos en proteínas, un súper alimento e unha importante fonte proteica a calquera idade. Pero cantas proteínas ten un ovo? E en que parte está a proteína do ovo? Contámoscho todo sobre as proteínas do ovo.

Un ovo achega entre 5,5 e 8 gramos de proteína, dependendo do tamaño. E segundo a OMS, debemos consumir ao día máis ou menos de 1 gramo de proteína por cada quilogramo de peso corporal. Por tanto, un só ovo pode achegar en torno ao 10% desas necesidades diarias.

Que parte do ovo achega proteína?

A proteína está en todo o ovo. A clara é a parte que máis contén, sobre un 60% do total, e ademais as súas proteínas son altamente digeribles e aproveitables polo organismo (teñen un valor biolóxico do 100%).

Unha das proteínas máis destacadas da clara é a albúmina, que proporciona grandes cantidades de aminoácidos ramificados e leucina, clave para estimular a síntese proteica e favorecer a recuperación e o aumento de masa muscular. Ademais, ten un baixo contido de carbohidratos e graxas, e non ten colesterol.

Con todo, para que o noso corpo aproveite as proteínas da clara ao completo hai unha condición: ten que estar cociñada. A xema, pola contra, achega menos proteínas que o clara pero o noso corpo aprovéitaas aínda que sexa en cru. Por iso, a mellor maneira de sacar todo o partido proteico ao ovo é tomalo enteiro e cociñado.

Que achegan as proteínas ao noso corpo?

As proteínas son macronutrientes (aminoácidos) que o noso corpo utiliza para reparar e construír as súas estruturas. Son indispensables para a formación e a reparación dos músculos, os ósos e outros tecidos. Son as encargadas de achegar a enerxía que necesitan os nosos músculos, por iso é polo que os deportistas tomen alimentos ricos en proteína nas súas dietas.

Igualmente, as proteínas teñen unha función reguladora (axúdannos a regular as hormonas) e outra defensiva, axudando á formación de anticorpos e, por tanto, ao noso sistema inmunitario.

As proteínas do ovo, en concreto, son proteínas completas, porque achegando-me todos os aminoácidos esenciais (aqueles que o corpo non pode producir e ten que adquirir a través dos alimentos). Na clara hai ovoalbúmina, ovomucina e lisozima; mentres que na xema hai lipoproteínas. Ademais, as proteínas de orixe animal, como as que achegan os ovos, conteñen unha maior cantidade e diversidade de aminoácidos.

Deixa unha resposta

Your email address will not be published.