Tradicións e rituais da noite de San Xoán. Meigas fora!

Tradicións e rituais da noite de San Xoán. Meigas fora!

Mouchos, coruxas, sapos e bruxas. Chega a “noite meiga” en Galicia, a noite das fogueiras, os ramos con sete herbas á luz da lúa, os saltos de ondas, conxuros… A noite para espantar os malos agoiros e dar a benvida ao verán purificados pola queimada e a calor das “cacharelas”. O San Xoán galego está cheo de bonitas tradicións e receitas que pasaron de xeración en xeración.

É a noite máis curta do ano, pero en Galicia esas poucas horas están cheas de ritos, tradicións e tamén moitas supersticións. Que debes facer a noite de San Xoán para começar o verán completamente purificado? Contámoscho.

Os rituais que non deben faltar na noite de San Xoán

Hai algo que nunca pode faltar na noite de San Xoán se queres asegurarche a protección para o resto do ano: saltar a fogueira. Algúns din que sete veces, outros nove e outros trece… pero o que está claro é que nunca debes quedare nun número par. E mentres saltas, non esquezas gritar con forza, meigas fora!

Outro imprescindible na noite meiga é o ramo de San Xoán. Aínda que hai varias versións sobre as sete herbas que debe levar este ramo, a máis estendida é a que inclúe xesta, fento, fiuncho, malvas, raíña luisa, romeu e herba de San Xoán. En Galicia véndese en mercados, florerías e mesmo pola rúa. Só hai que mergullalo en auga, deixalo á luz da lúa e lavarse a cara con esa auga á mañá seguinte. E para os máis puristas: deixar que o ramo se seque, gardalo e queimalo ao ano seguinte na fogueira.

Esta é tamén a noite de queimar todo o que queremos atraer ou deixar atrás. Aproveita as fogueiras para escribir os teus desexos e botalos na fogueira para que se cumpran. Tamén podes escribir nun papel todo o que queres que quede no pasado e tiralo ao lume.

queimada

San Xoán é tamén a  ‘noite meiga’ perfecta para realizar o Conxuro da Queimada e espantar así aos malos espíritos.  Para facela necesitas azucre, augardente, grans de café e pel de laranxa e limón. Coloca todos os ingredientes nun cunco de barro e segue os pasos desta receita.

Cando a queimada empeza a arder é o momento de entoar o esconxuro:

Mouchos, curuxas, sapos e bruxas. Demos, trasgos e diaños, espíritos dás neboadas veigas.
Curvos, píntegas e meigas. Feitizos dás menciñeiras.
Podres cañotas furadas, fogar dos vermes e alimañas.

Cando o azucre consúmase e as chamas diminúan, indicando que o alcohol tense evaporado, xa podes gozala.  Ademais, a queimada tamén ten poderes curativos.

O ritual do ovo

noche-de-san-juan-rituales

Entre todos os rituais de San Xoán para atraer a boa sorte, non podía faltar un ovo. Ás doce da noite, casca un ovo e separa a clara. Vértea nunha vaso de auga, pide un desexo e deixa o vaso na xanela toda a noite á luz da lúa. Á mañá seguinte, enterra os restos no teu xardín ou nunha maceta. Se o ovo é de Demillo, seguro que ten máis posibilidades de que se cumpra o teu desexo ;).

Que non falte a comida

Como toda festa e romaría que se prece en Galicia, a comida non pode faltar. As raíñas da noite son, sen dúbida, as sardiñas e o pan de broa (elaborado co noso cereal máis querido, o millo). Non podes celebrar un San Xoán en Galicia sen probar este manxar.

E se o cheiro da sardiña á brasa é o cheiro de San Xoán, tampouco faltan as grellas de churrasco e algunhas sobremesas típicas.

A bóla larpeira forma parte do receitario galego tradicional para a noite de San Xoán. É unha especie de coca recuberta de crema pasteleira e empapada en caldo de azucre ou caldo de azucre de anís, perfecta para poñer o toque doce á noite.  E se queres unha versión sen glute, La Cocinita de Fati deixounos unha receita.

A trenza ou pan de ovo é outro dos clásicos destas datas. No sabor e a elaboración pode lembrar á rosca de reis ou á rosca de pascua.

noche-de-san-juan-recetas

Por último, outra receita moi saborosa e ideal para esta noite tan especial é a coca de San Xoán. É moi similar á larpeira galega, e podes darlle o teu toque especial con cabelo de anxo, froitas confeitadas, crema pasteleira ou piñóns. Na canle de La Cocina de Frabisa poderás ver paso a paso como elaborar a túa, e deixar aos teus comensais pampos!

 

Deja una respuesta

Your email address will not be published.